<%@ Language=JavaScript %> SRPSKA POLITIKA
 
   Politički komentari

Predhodna strana

Milan Babić sebi presudio

Večernje Novosti
6. mart 2006

MILAN Babić, bivši lider krajiških Srba i najveći insajder Haškog tužilaštva, obesio se u pritvorskoj ćeliji u Ševeningenu. Njegovo beživotno telo pronašli su čuvari u nedelju oko 18.30 časova, tokom redovne kontrole pritvorenika.
Ovakav incident, treći u Tribunalu, dogodio se noć pre nego što je Babić trebalo da nastavi da odgovara na unakrsna pitanja branilaca Milana Martića, kojeg je prošle nedelje, kao i sve bivše funkcionere, teško optužio za progon Hrvata iz Krajine.

Zvanično, pola časa pre nego što je nađen mrtav, ništa nije ukazivalo da će Babić dići ruku na sebe. Međutim ...

- Za poslednjih godinu dana, otkako nije dolazio u Hag, smršao je bar 20 kilograma - kaže izvor "Novosti" blizak Tribunalu. - I ovih dana, dok je svedočio, odgovarao je kratko, tiho, i nikog nije gledao u oči. Pogled mu je stalno bio uprt u pod. Delovao je umorno.
Zbog čega je Babić digao ruku na sebe, može samo da se nagađa. U Hag je otišao da svedoči, a da to niko nije znao. Njegovi Krajišnici su nagađali da je otputovao u Kanadu ili Ameriku. Kada je pravnosnažno osuđen na 13 godina zatvora, opet niko nije znao u kojoj državi plaća dugove.
A za sve to vreme optuživao je sve redom - Miloševića, Krajišnika, Stanišića, Simatovića, Šešelja, a bio je spreman i za Mladića i Karadžića.

Ipak, sve priče se isto završavaju.

- Tužilaštvo ga je uvelo u strašnu priču - tvrdi naš sagovornik. - Ako je digao ruku na sebe, jasno je šta je mislio o tim svedočenjima. Bio je u pritvoru, pod posebnim uslovima. Ko zna da li je posle svih tih svedočenja za tužilaštvo uopšte bio u zatvoru. Možda je bio u nekoj kući? Mislim da je ovo ozbiljna poruka Tribunalu.
Odbrana Milana Martića prošle nedelje je počela da ispituje Babića. Među dokazima, koji bi trebalo da ospore kredibilitet ovog, verovatno najčuvanijeg svedoka tužilaštva, pojavilo se njegovo pismo koje je 1991. godine poslao Ujedinjenim nacijama, Savetu bezbednosti, Predsedništvu Jugoslavije i Lordu Karingtonu.
- Babić je tu napisao sve suprotno od ovoga što je svedočio - kažu nam iz Haga. - A bio je još na slobodi!

ISTRAGA - IZ Haga je u ponedeljak saopšteno da je predsednik Tribunala Fausto Pokar naložio sudiji Kevinu Parkeru da hitno sprovede istragu o okolnostima samoubistva Milana Babića u pritvoru u Ševeningenu, i da ga o svemu obavesti u razumnom roku.

SAHRANA - MEĐU Krajišnicima su počela i nagađanja gde će Babić biti sahranjen. Supruga Dušanka sa sinom i kćerkom je zajedno sa njim napustila Beograd 1991. godine i nagađa se da je u Kanadi ili Norveškoj. Gde će biti sahranjen odlučiće upravo supruga.
U Beogradu mu je samo dalja rodbina, jer se pretpostavlja da je i majka, takođe, sa njegovom porodicom. U naselju Altina napravio je novu kuću. U selu Kukar kod Vrlike hrvatska policija i vojska su mu zapalili kuću, a nad stanom u Kninu, kao i ostalim prognanim Srbima, nije vraćeno stanarsko pravo pa ga niti mogao da ga otkupi. Pre odlaska iz Beograda živeo je u društvenom stanu koji je bio vlasništvo MUP Srbije, čiju je zaštitu imao sve do odlaska u Hag.

NIKAKAV NAGOVEŠTAJ - PORTPAROL Haškog tribunala Aleksandra Milenov izjavila je da u nedelju po podne nije bilo nikakvih nagoveštaja da bi Milan Babić mogao da se ubije.
- Kontrola u 18 časova je ustanovila da je Babić u redu, a pola časa kasnije je pronađeno njegovo telo - izjavila je Aleksandra Milenov. - U suprotnom bio bi stavljen pod pojačan nadzor.

IVO SANADER: PROCESI OSTAJU - SAMOUBISTVO Milana Babića u pritvoru haškog suda ne bi trebalo da ima uticaj na ostale procese na haškom sudu, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader, povodom smrti krajiškog lidera i svedoka optužbe na suđenju pojedinim Srbima u Hagu.
On je izjavio i da iz hrvatske ambasade u Hagu očekuje potpunu informaciju o tom slučaju.

OPTUŽIO SVE REDOM

Slobodana Miloševića - Tokom 12 dana svedočenja optuživao je bivšeg predsednika SRJ da je stvarao skraćenu Jugoslaviju u kojoj bi živeli svi Srbi, tako što je u Hrvatsku slao paravojne jedinice.
- Iskaz je počeo kao zaštićeni svedok, ali je odjednom odlučio da otkrije identitet.
- Da je slao naoružanje Milanu Martiću.

Milana Martića - U maju 1995. godine ponovo je blokirao autoput Beograd - Zagreb, koji je trebalo da bude otvoren na osnovu sporazuma sa Hrvatskom. Tako je, zapravo, isprovocirao vojno-policijsku akciju "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji.
- Kako bi se osvetio Hrvatima, naredio je granatiranje Zagreba.
- Bio odgovoran za maltretiranje hrvatskih zarobljenika koje je njegova policija držala u kninskom zatvoru.

Jovicu Stanišića - Kao "najamnik SDB", komandovao je preko milicije Krajine paralelnim strukturama - dobrovoljačkim jedinicama.
- Plaćao obuku "knindžama" kapetana Dragana.
- Bio je odmah iza Slobodana Miloševića.

Franka Simatovića - Napravio je oklopni voz koji je bio ojačan metalnim pločama i peskom i naoružan protivavionskim topom. Koristile su ga snage Krajine za borbe na pruzi kod Gospića, Gračca, Drniša i Zadra.

Momčila Krajišnika - Može samo da se nagađa šta je izjavio, jer je njegovo svedočenje bilo zatvoreno za javnost. Jedino se zna da je Tužilaštvo tada podnelo njegovu izjavu na 1.100 strana

U PORODIČNOJ KUĆI MILANA BABIĆA U ZEMUNSKOM NASELJU ALTINA, NIKO NI REČ DA KAŽE

NIKO od rodbine i prijatelja Milana Babića koji su u Beogradu u ponedeljak nije hteo da govori za "Novosti". Ispred kuće u zemunskom naselju Altina, u Ratarskoj ulici, koja je bila dom porodice Babić posle izgnanstva iz Krajine bilo je parkirano desetak automobila.
Posle nekoliko pokušaja da saznamo nešto više, zamoljeni smo da ne uznemiravamo porodicu i da se udaljimo od kuće.
- Imate zvanične vesti, doviđenja - rekao nam je jedan od rođaka.
Niko nam nije potvrdio da li su u kući Babićeva supruga i deca, a po priči jednog od komšija oni tu nisu viđeni odavno. Navodno su već nekoliko godina u inostranstvu, dok im kuću čuva rodbina iz Zemuna.
- Nisu tu sigurno, ne znam više ništa i ne pitajte dalje - rekao je stariji gospodin.
U blatnjavoj ulici gotovo sve komšije koje smo pitali da li znaju nešto o Babićima nisu progovarale. Nerado su i otvarale vrata, a prolaznici samo odmahivali, uglavnom namrgođeni.

 

E. RADOSAVLJEVIĆ

 

Dabogda te zemlja izbacila!

Srbi iz Krajine proklinju i mrtvog Milana Babića, a osnovna poruka glasi: "Neka ti Bog oprosti - Krajišnici neće".

Srpski Nacional

Na forumu internet sajta "www.krajinaforce.com" većina poruka Babićevo samoubistvo komentariše bez skrivanja oduševljenja. Nabrajaju se svi gresi "kninskog Brankovića", od lošeg vođenja rata protiv Hrvata, do izdajničkog priznanja i svedočenja pred Haškim tribunalom.

Pod nadimcima "knindža", "ratnik", "Čika Velja", "lički vuk" i sličnima, Krajišnici nemilosrdno proslavljaju smrt svog bivšeg premijera. - Majku da mu ja jebem, izdajničko đubre. Izdao je vlastiti narod, goreće u paklu. Ne našla mu duša mira - sasuo je u jednom dahu "spec 91". - Neka je smrad otišao, šteta što nije i pre otkopitao - zaključci su koji bi se mogli uzeti kao tipični kad je stav Krajišnika o Babićevom samoubojstvu u pitanju. Onima koji su se usudili da podsete na misao "o mrtvima sve najbolje", "Čika Velja" poručuje: "A, šta o mrtvima sve najbolje? Da se ne bojite da će se đubre povampiriti". - Onaj ko svedoči u Hagu u hrvatsku korist, on svedoči protiv živih i mrtvih Srba i onih generacija koje tek trebaju da se rode. Samo lud čovek može da veruje da oni sude Miloševiću u Hagu. Oni sude Srbiji i svim Srbima - tvrdi jedan od forumaša.

Živ je, sakrivaju ga . Prema mišljenju određenih Krajišnika, Babićevo samoubistvo je "priča za malu decu", jer smatraju da je tako važan svedok na ovaj način maskiran kako bi ga se zaštitilo lažnim identitetom. - Ne znam kako ovakvom izdajniku i posle smrti da oprostim. Mada, lično, opet ne verujem da je skot umro, nego ga samo smaknuli sa pozornice. Ionako, šta je nalagao, već je potpisao i sve je već uvršteno u dokazni materijal - nema nikakvih nedoumica jedan od diskutanata.

Gde će biti sahranjen? Kontakt s udovicom Dušankom Babić ima samo predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar, pa javnost još nije obaveštena kakva je njena odluka o mestu gde će Milan Babić biti sahranjen. Mediji spekulišu da će njegovo telo biti deportovano i sahranjeno u mestu koje mu je određeno da odsluži onih 13 godina zatvorske kazne. Takođe, neke glasine kažu da će biti sahranjen u Australiji, dok drugi tvrde da je krajnja destinacija - Kanada.

 

http://www.srpski-nacional.com/

 

Milan Babić: Molim braću Hrvate da oproste braći Srbima

Priznanje krivice: Milan Babić 26. novembra 2003. u Haškoj sudnici prilikom prvog saslušanja

Bivši premijer Republike Srpske Krajine priznao krivicu za progon Hrvata iz Krajine

DANAS
28. januar 2004.

Hag - Izlazim pred ovaj Tribunal sa dubokim osećanjem sramote i kajanja, jer sam sebi dozvolio da učestvujem u progonu nevinih ljudi, i molim moju braću Hrvate da oproste braći Srbima, a preklinjem Srbe da ostave prošlost iza sebe - rekao je juče bivši premijer Republike Srpske Krajne Milan Babić u Hagu pošto je priznao krivicu za progone na političkoj verskoj i rasnoj osnovi.

U okviru nagode, Tužilaštvo je zauzvrat odustalo od četiri preostale tačke koje su Babiću na teret stavljale kršenje zakona i običaja rata. Tužioci su sudskom veću predložili da kazna koja će biti izrečena Babiću ne bude duža od 11 godina zatvora.

Kako je njegov advokat Peter Miler zamolio sudsko veće kojim je predsedavao sudija Alfons Ori iz Holandije da omogući optuženom da proičita kratku izjavu, Babić je dobio reč.
- Nevini ljudi su proganjani, iseljeni i ubijani. Žaljenje koje osećam je bol koji ću nositi do kraja zivota. Mogu samo da se nadam da iznoseći istinu priznanja krivice i iznošenje kajanja mogu poslužiti kao primer onima koji još veruju da takva nečovečna postupanja mogu biti opravdanje - rekao je Babić drhtavim glasom.
 

Svedočio u decembru protiv Miloševića

Milan Babić je u decembru prošle godine kao svedok optužbe dao iskaz na suđenju bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, optuženom za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj. Babić je tada Miloševića teško optužio za izazivanje rata u Hrvatskoj, potvrđujući navode Tužilaštva da je predsednik Srbije organizovao, naoružavao i kontrolisao srpske snage u Hrvatskoj. Nakon svedočenja, Babiću, koji je do tada živeo u okolini Beograda, Haški tribunal je, kako se veruje, omogućio da promeni mesto boravka. Haški tribunal je optužnicu protiv bivšeg lidera Republike Srpske Krajine obelodanio 18. novembra prošle godine, nakon što ju je glavni tužilac Karla del Ponte potpisala 6. novembra. Od decembra prošle godine, kada je odbio da se pred sudijom izjasni o krivici, Babić je u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu.

On je izrazio "nadu da kajanjem bar malo može olakšati patnju onima koji su patili".
- Shvatio sam da neprijateljstva i podeljenost ne mogu pomoći da bolje živimo. Shvatio sam da samo kroz međusobno razumevanje i poverenje možemo živeti kao ljudi. Molio sam Boga da mi pomogne da se pokajem i zahvaljujem što mi je pomogao - zaključio je bivši predsednik nekadašnje Srpske autonomne oblasti Krajina.

Krivično delo progona, za koje je Babić prihvatio odgovornost, obuhvata ubistvo "stotina" Hrvata i drugih nesrba, okrutni tretman, nasumično uništavanje naselja i namerno uništavanja verskih i kulturnih objekata, od 1. avgusta 1991. do 15. februara 1992. Babić je priznao da je bio "saučesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu" čiji je cilj bio "trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih delova teritorije Hrvatske kako bi one bile uključene u novu srpsku državu".

Prema činjeničnoj osnovi njegovog priznanja, Babić je, međutim, bio izvan "paralelne strukture vlasti" u Krajini kojom je upravljao tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević preko Službe državne bezbednosti i krajiške milicije pod komandom Milana Martića. Iako se nije slagao s nasilnim metodima, Babić je s tom stukturom delio isti cilj - stvaranje jedinstvene srpske države. Ostvarujući taj cilj, srpske snage - uključujući JNA, lokalnu Teritorijalnu odbranu i jedinice TO iz Srbije i Crne Gore, Martićevu miliciju i MUP Srbije - napadale su i preuzimale kontrolu nad naseljima, a zatim sistematski proganjale hrvatsko i drugo nesrpsko stanovništvo.

U činjeničnoj osnovi precizira da su "stotine" Hrvata i nesrba, među kojima i žene i starci, "istrebljivane ili ubijane" u selima Dubica, Cerovljani, Baćin, Saborsko, Poljanak, Lipovača, Škabrnja, Nadin i Bruška. Babić, međutim, nije znao da su civili namerno ubijani, a to je saznao godinama kasnije, precizira se u dokumentu. Više stotina Hrvata je nezakonito pritvarano u zgradi stare kninske bolnice i kasarni JNA u Kninu, a hiljade nesrba su deportovane ili nasilno premeštane, navodi se u dokumentu.

 

FONET, Beta

 
 
Predhodna strana

  Štampa

.


     © 2002 Srpska politika