Gospodine Nin Belov,
Ne znam da li poseban dogovor Nikolića i Putina postoji, voleo bih da postoji ali mislim da bi se to do sada na mnogim poljima moralo videti. U konkretnim potezima Vlade.
Ako pogledate tekst sa naslovne strane SP „Od Rusije pare, a poslovi zapadu“ ne bih rekao da su se Nikolić i Putin nešto tajno dogovorili. Vlada radi suprotno i sve kapitalne poslove daje zapadnim zemljama, a znam da je Rusija upravo za njih odavno zainteresovana. Kada tako krupne investicione poslove u energetici date Nemcima, Italijanima, Kanađanima, Kinezima… šta je to što ćete dati Rusima – kroz to se vidi realnost politike koju vodite, ne na izjavama.
Profesor Oliver Antić govori malo oštrijim tonom, što je savetniku uvek dopušteno ali ne iznosi rešenja kojih ima i za ovakvu situaciju. Mnogi će reći, a i Nikolić i Dačić kažu da svoja rešenja ne trebamo iznositi unapred. Ne, ja mislim suprotno, treba i zapad i Htvati i Šiptari da znaju kuda smo krenuli i šta hoćemo da vratimo, a najvažnije je da to ceo naš narod zna. Samo tako se može stvoriti jedinstvo u narodu i odlučnost da se to i realizuje. Ovako ulazimo u Miloševićevu varijantu da narod nezna koji su naši legitimni ciljevi i kojem pravcu svi treba da delujemo.
Jevreji su vekovima pozdravljali „Sutra u Jerusalimu“ i to od nikoga nisu skrivali, već potencirali. Nikolić ne sme da izjavi ja više neću biti predsednik u Prištini, upravo suprotno ja ću ponovo biti predsednik u Prištini. Ili današnja izjava Dačića kojom parira zahtevu Patrijarha i kaže pa Kosovo je već izgubljeno.
To nisu tonovi i izjave kojim vi ulivate nadu Srbima koji trenutno žive na Kosmetu, Srbima koji tamo žele da se vrate, prekodrinskim Srbima da će se jednog dana vratiti na svoja ognjišta – ma koliko to neme u ovom trenutku izgledalo nerealno. Sve je realno i ostvarljivo ako vi i sav narod gurate u tom pravcu.
U pravu ste gospodine Trajkovicu.Moja reakcija je bila ,,na prvu loptu'',vise emotivna i po inerciji zbog zelje za sto brzim promenama ovog nedefinisanog i konfuznog stanja u zemlji.Kad se malo bolje razmisli,argumentovano i sa konkretnim primerima-to je to,sto ste Vi rekli.Jos,kada sam cuo Dacica posle parastosa zrtvama ,,Oluje'' gde kaze da treba nastaviti saradnju sa Hagom i da je Kosmet vec otet,brzo sam se ohladio i shvatio da smo jos daleko od pravog puta.Neverovatno je da neko u ovom trenutku moze da daje takve izjave.Mislim da on mnogo vise u odnosu na ostatak vlade forsira pricu o evrointegracijama i brzom resenju kosmetskog pitanja po principu prakticnog i nuznog hirurskog reza gde se Srbija mora pomiriti sa gubitkom.Pitanje je gde se njemu zuri?Zasto odjednom toliko potenciranje na brzom resenju?Ocigledno da je Dacic daleko blize evroatlanskim,britanskim strukturama uticaja nego Rusiji.Pominje se po nekim medijima da je on odgovoran za nedovoljnu saradnju sa Rusima i za nedobijanje kredita i investicija jer se prema njima ponasao arogantno i nije postovao dogovore.Rusi su trazili direktne sastanke i njegov direktan zahtev,a on je navodno slao nekakve pomocnike i neka pisma.Ne znam sta je tacno od toga,ali ispalo je da je rusku stranu ponizio time i pokazao da mu nije bitno.Pitam se da li bi u nekoj buducnosti mogla da se formira osovina Dacic-Djilas koja bi prevagnula u korist zapadnih interesa?Da li mozda mislite da bi tek sledeci izborni krug mogao doneti neku koherentniju politiku vlade?Ocigledno je da se stanje prilicno popravilo u odnosu na poraznu Tadicevu vladavinu,ali to je jos uvek daleko od dovoljnog,od potrebnog u ovim uslovima.Da li je nagli zaokret prema Rusiji nesto sto bi nas puno kostalo u svakom smislu?Ne verujem.Bilo bi opasno za politicare na vlasti,mogla bi i glava biti u pitanju,ali to je sve ono sto su znali kada su preuzeli pozicije,sa cime se sve mogu suociti.Narodu bi lakunulo i svanulo,bar bi sigurno znali na cemu smo i bili bi psihicki rasterteceni raznih strahova od evropske neizvesnosti vezano za svakodnevni zivot i konacno bi shvatili da je sve u nasim rukama.Po mom misljenju,mi bi prema EU trebalo da zauzmemo stav potpune politicke izolacije i da krenemo u unutrasnje korenite reforme,sredjivanje svog dvorista.Ekonomski aspekt preokrenuti iz sfere ,,lazne zavisnosti'' u ,,realni reciprocitet'',makar i prinudnim merama.Ova zemlja mora da proizvodi i da prodaje sve sto je u mogucnosti.Radna mesta ce se tada otvarati po principu realnih potreba prodaje i potraznje,a ne kao danas uz debele beneficije stranim ulagacima (takva strana ulaganja bi trebalo sasvim odbaciti i prekinuti taj trend,to ste i Vi sami rekli cini mi se u Geopolitici),koji ovde dolaze ,,na privremeno'' zbog trenutno jeftine radne snage,sto se vidi i po tome da je vecina objekata koje grade montaznog tipa(ruglo),kako bi se,kad dodje vreme,selili dalje,prema istoku...Siguran sam da mi sami mozemo da proizvedemo vecinu stvari koje su potrebne za svakodnevan i normalan zivot.To su pokazale i sankcije-80% stvari mi smo mogli sami da obezbedimo,a da smo se bolje pripremili za to,mogli bi i vise.Falila nam je nafta najvise-ok,ali danas elektromobili,auta na vodonik ili druga vozila nisu bas retkost,to je buducnost i kada pukne petrolejski lobi,ove tehnologije ce preuzeti primat.Sada idem u krajnost,ali cinjenica je da smo zemlja velikih resursa,mogucnosti i pameti.Ne treba nam niko spolja da nam soli sta i kako.Mislio sam da je Nikolic kadar da skupi 50 najboljih inzenjera u zemlji i zatvori ih u neku vilu van grada,da im sve beneficije,odlicne plate i obezbedi porodice i da rade na projektima,pre svega vojne industrije,onda i drugim.Nama trebaju prakticna resenje,jasna i brza.Nemamo mi vremena za razradjivanja,procedure,glasanja,moljakanja...Da skratim,moramo se vratiti sami sebi i podici lice prema Rusiji koja ce nas tada daleko vise postovati i videti u nama iskrenog brata!Skinimo ovaj zapadni ular i omcu MMf-a sa vrata i siguran sam da ce nam biti bolje,oseticemo u najmanju ruku da smo vazni i korisni kao ljudi.Hvala.