<%@ Language=JavaScript %> SRPSKA POLITIKA
 
   Republika Srpska Krajina

Predhodna strana

REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA NAJZAPADNIJA SRPSKA DRŽAVA

Formirana je 1991. odvajanjem od Republike Hrvatske, kao nužan odgovor u cilju zaštite Srpskog stanovništva na tim prostorima. Do odvajanja je moralo doći jer se Hrvatska odcepila od Jugoslavije i svojim novim ustavom proglasila nacinalnom državom a 750.000 Srba pretvorila u nacinalnu manjinu, uz jasne pretnje da joj u Hrvatskoj neće biti mesta.

Republika Srpska Krajina obuhvata isključivo prostore sa većinskim sprskim stanovništvom i sačinjavaju je: Sjeverna Dalmacija, Lika, Kordun, Banija, Zapadna Slavonija, Istocna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem. Prema podacima 1993. godine na teritoriju od 17 028 kvadratnih kilometara živjelo je 485 595 stanovnika. Nakon 05.08.1995 god zločinačkom akcijom povampirene Hrvatske i uz pomoć Zapada i »Mirovnih snaga UN« sa tih prostora proterano je celokupno srpsko stanovništvo, tako da je na tom prostoru ostalo je jedva 2000 stanovnika većinom staraca i onih koji su bili nemoćni da pobjegnu ispred ustaških kama.

Srbija je taj pomor i progon srpskog stanovništva mirno posmatrala na čelu sa snagama izdajničkog režima Slobodana Miloševića, iako je prema ranije potpisanim sporazumima, Jugoslavija odnosno Srbija u vojnom i političkom smislu bila garant bezbednosti RSK.Današnji režim u izdaji srpskih nacionalnih interesa ide i korak dalje pa sa takvom Hrvatskom ubrzano poboljšava odnose ne spominjući RSK, progon i pomor srpskog stanovništva na tim vekovima etnički srpskim prostorima.

Srbija stvara novu političku elitu koja će hteti, znati i umeti da sve ove srpske probleme rešava na energičan i mudar način. Problem Kraiških Srba i opstanak RSK se mora rešiti na zadovoljavajući način u okviru celovitog rešenja srpskog nacionalnog pitanja na prostoru Balkana.

Dogodine u Kninu !!!

ETNIČKA KARTA REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE

 
..

Granice Republika Srpska Krajne ucrtane na etničkoj karti SFRJ po rezultatima popisa iz 1981 godine. U ovom popisu oko 15% Srba sa ovih prostora izjasnilo se kao Jugosloveni što još ubedljivije govori o nedvosmisleno srpskim etničkim prostorima, koje je Hrvarska očistila od Srba.

 
 

Klikni i otvori kartu u punoj velicini - 182 kb.

 

 

 

Predhodna strana

  Štampa

.


     © 2002 Srpska politika